De dag dat we vertrokken vanuit Eindhoven. Natuurlijk vlogen we weg met regen. Nou, het kon ons niets schelen, want we gaan naar de zon.

We zullen landen op luchthaven van Trapani.

 

We hadden vervoer geregeld voor de hele week http://www.mediterraneotransfer.com/ 

 

We kwamen ongeveer 45 minuten later op onze bestemming aan.

http://www.pizzolungo.it/

Het was groot !! Er was een stilte daar. Ik voelde onmiddellijk de rust en voelde me al direct thuis. Maar goed, we gaan deze hele week genieten hier.  We kregen allemaal onze sleutel tot ons huisje. We openen de deur en wat een geweldige plek. Alles in oude stijl. En het was geweldig, airconditioning die we echt nodig hadden. Een mooie badkamer, en een kitchenette. We konden elke morgen een lekkere cappu maken. Mijn zus en ik hadden elkaar beloofd dat we elke morgem vroeg op zouden gaan staan om te genieten van de stilte en onze cappu. Dit zouden we dan ook elke morgen doen.

 

We hadden wat rond gekeken en we voelden ons meteen thuis. Het uitpakken van de koffers, en dan op naar Trapani. We gingen lekker dineren, want we waren daar wel aan toe. Wat een leuk, gezellig oude centrum is Trapani. Ik geniet ervan. Nadat we hadden gegeten gingen we terug  naar onze Agriturismo Tenuta Pizzolungo om van een welverdiende nachtrust te genieten. Het was een lange dag geweest.

                  


 

Na een niet zo goede nachtrust gingen we de volgende ochtend naar San Vito lo Capo strand. Maar eerst, ontbijt. Oh ja, en Barbera en ik waren natuurlijk al heel vroeg wakker en dronken onze cappuccino in de vroege ochtend (om 06: 30u).  Iedereen sliep nog en we genoten van de rust en de krekels floten hun vrolijke deuntjes. Af en toe hoorden we het schreeuwen van de pauwen, en dan maar te zwijgen over de ezels. Geweldig !!

 


 

We reden ongeveer 30 minuten – 40 minuten naar San Vito Lo Capo strand. Factor 30 tot 50 had je wel nodig. Want anders zou je echt verbranden. Toen Barbera en ik deze ochtend al buiten zaten was het al 24 graden. De zee was geweldig en het gebied ook. Je moest heel vaak het water in gaan te gaan om te verkoelen, het was koud, maar als je eenmaal het water in ging, was het zalig . Als je uit het water kwam had je je handdoek niet nodig, door de hitte droogde je vanzelf op.

 

Rond 14:30 uur reden we terug naar onze accommodatie voor even een relaxing-time. Later hadden we onze danslessen. Het was nog vreselijk warm! Soms dachten we echt met ons allen wat we toch aan het doen waren. Maar we hadden een leuke tijd, ondanks de hitte. Genoeg water drinken!

Na de lessen hadden we wat tijd voor onszelf en later die avond hadden we onze BBQ. Lekker eten, wijn en bier en water en veel dansen! De nacht brak aan en we keerden terug naar onze perfecte kleine huisjes en ging naar bed voor een nachtje hopelijk goed slapen. Nee dus, ik was de hele week vaak wakker in de nachten en Barbera ook. Maar weet je wat? Het kon me niets schelen. Als we wakker waren gingen we gingen wandelen. We waren de mieren aan het bestuderen die al hard aan het werk waren. Of zagen we plotseling een salamander lopen over de muur.

Dat is het goede leven!


 

De volgende dag gingen we naar het natuurreservaat van de Zingaro. Maar eerst ons ontbijten, dat was gezellig met ons allen, elke ochtend. Wederom was het een rit ongeveer 30 tot 45 minuten. Dan moesten we een flink stuk gaan lopen. Soms was het niet gemakkelijk. We moesten steeds hoger en door de warmte was het niet makkelijk op sommige momenten.  Maar het was allemaal de moeite waard. We hadden een geweldig klein strand. Er waren veel mensen met verschillende nationaliteiten.

 

Rond 15:30 uur gingen we weer terug naar onze Pizzolungo. We namen wat rust bij het zwembad, of we maakten een wandeling in het gebied. Later gingen we naar de oude stad van Trapani om daar ons diner te nuttigen.


 

En hier zaten mijn Sis en ik weer, vroeg in de morgen, te genieten van de rust en onze cappu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze dag reden we naar Erice, Saline en Mozia.

Erice Mount ligt op 751m boven de zeespiegel en biedt de meest adembenemende uitzichten wanneer het niet onder de wolken verdwijnt. Op de top van de berg is een prachtig bewaard  middeleeuwse stad gebleven met een fascinerende geschiedenis.

Oorspronkelijk is het een Elymian stad (de Elymians waren hier al voordat  de Grieken er warwn) Erice, was een belangrijke stad.

De naam veranderde van Eryx, naar Erice te Gebel Hamed en Monte San Giuliano.

 

De twee kastelen, Pepoli Kasteel en Venus kasteel zijn verbluffend mooi. De voormalige kastelen werden gebouwd door de Arabieren. De laatste was een Normandische constructie die zijn naam ontleende aan het feit dat het werd gebouwd op de plaats van de oude tempel van Venus, wat opgericht was door Aeneas.

In Erice kan je een bezoek brengen aan zestig kerken, waaronder de Gotische Chiesa Madre (1314) en de middeleeuwse kerk van Sint Johannes de Doper. Het doolhof van geplaveide middeleeuwse straatjes dwaalt rond de stad en de uitzichten zijn adembenemend. Op een wolkenloze dag, zijn de Egadische eilanden voor de kust van Trapani zichtbaar. Aan de oostkant van het panorama zie je in grote delen van het oosten van Sicilië, de Tyrrheense Zee en de kustlijn in de richting van San Vito Lo Capo, Monte Cofano en de Golf van Castellammare.

Op naar Saline

De “Stagnone”, de grootste lagune in Italië in de buurt van Marsala. Het is een aangewezen marine natuurgebied en die beslaat zo’n 2000 hectare. De Stagnone is de thuisbasis, niet alleen om de oude traditie van zeezout productie, maar ook om een bloeiende verscheidenheid van wilde dieren en een fascinerende archipel die bestaat uit vier voornamelijk onbewoonde eilanden: San Pantaleo, de thuisbasis van het oude Mothya, één van de originele nederzettingen de Feniciërs ‘in Sicilië, Isola Longa, Santa Maria en Schola.

 

De zoutpannen bij de Stagnone bieden een uniek landschap met zijn windmolens, voor het eerst geïntroduceerd tijdens de middeleeuwen. Een bewijs van hoe de dingen vroeger werden gedaan, maar een aantal van hen zullen blijven functioneren, het pompen van het water door de sluizen in of uit de verschillende bekkens. Stapels geoogst zout, netjes bedekt met terracotta tegels, liggen tussen de weg en de bassins.

 

Vandaag de dag is er een markt onder gastronomen die zweren bij unieke kwaliteiten van het zout: het is 100% natuurlijk en bevat een hogere concentratie van kalium en magnesium dat keukenzout, maar minder natriumchloride. Het gebrek aan chemische behandeling betekent dat de sporenelementen worden gehandhaafd, en daarbij de smaak.

Tussen Trapani en Marsala is het fascinerende Zoutmuseum waardoor bezoekers een volledige uitleg kunnen krijgen van hoe de zoutpannen ontwikkeld en het functioneerde door de jaren heen. Vanaf hier kunt u een veerboot naar Mothya nemen.

Later zijn we naar Mothya gegaan.

 

Mothya was het eiland fort van Carthago in Sicilië. Hier, ongeveer 2700 jaar geleden, de Carthagers bouwde een handel buitenpost en bloeiende uit tot een commerciële stad, die een van hun belangrijkste en bloeiende nederzettingen werden.

 

Carthagers bouwde onderwater verhoogde bedden in de ondiepe lagune. Dit verbond de noordelijke poort van de stad naar het vasteland en liet grote karren en paarden glijden over het water.

In 397 voor Christus werd Mozia belegerd door Dionysius, de Griekse tiran van Siracusa. Na een lange en moeilijke strijd de zegevierde de Grieken, de stad geplunderd.  Een jaar later, Himilco, de Carthaagse generaal, heroverde Mozia terug, maar kozen voor een nieuwe stad, Lilibeo (nu Marsala) op te bouwen, op het vasteland. Mozia bleef bewoond door een paar boeren.

U kunt een bezoek brengen aan de archeologische overblijfselen, waarvan vele werden ontdekt door Whitaker, de familie die het eiland in handen hadden. De “Cappidazzu”, een plek voor religieuze offers, delen van de verdedigingsmuren, met inbegrip van de noordelijke poort, een necropolis met een aantal grafstenen en de contouren van een aantal villa’s, compleet met voorbeelden van zeer oude mozaïeken gemaakt met zwarte en witte kiezels, allemaal overleven zij op het eiland. Een klein museum in de Villa Whitaker bevat veel artefacten van zowel Noord-Afrikaanse (Carthaagse) en Griekse oorsprong, met inbegrip van een prachtig standbeeld.


 

Na deze lange dag gingen we terug en namen een rustpauze. We hadden het nodig, zo’n dag was weer enerverend en leerzaam. Later gingen we naar de oude stad van Trapani om opnieuw te gaan dineren. En elke avond na het diner namen we een granita. Die zijn zo lekker!!

  

 

Wat is Granita?

Oorspronkelijk is de granita van het Italiaanse eiland Sicilië en is (officieel) een semi-bevroren dessert gemaakt van suiker, water en diverse kruiden. Het grote verschil met ijs of sorbet is dat het niet volledig is bevroren en kan worden gemaakt zonder ijs.

Waar de meeste soorten Granita’s bekend om staan is hun korrelstructuur. Dit verschil wordt veroorzaakt door verschillende bereidingswijzen en heeft te maken met of ontbreken van een continue beweging. Granitas zijn dus niet gemaakt in een ijsmachine, maar in een bak in de vriezer wat zo nu en dan verplaatst zal worden. Dit resulteert in de ruwe kristallen die typisch de granita maakt.

Granitas worden meestal op smaak gebracht door bijvoorbeeld vers fruit of vruchtensap (citroen, sinaasappel, aardbei), maar ook met andere smaakmakers, zoals koffie, thee, amandelen of siropen.

Hoewel ze meestal geserveerd worden als dessert, kunnen ze ook prima als een hartig bijgerecht dienen (bijvoorbeeld met minder suiker en kruiden naar smaak), of zelfs worden gegeten bij het ontbijt. Deze laatste optie is vooral populair in Sicilië, waar ze vaak vergezeld gaan van een brioche. Een brioche is een kleine rond brood waar ze ijs in doen. Ik heb het afgelopen jaar niet gegeten, maar zeker weten dat ik het dit jaar wel ga eten.

 


Na een wederom een korte nacht, gingen we de volgende ochtend naar Scopello Beach. Het was weer prachtig weer, en de zee was geweldig. Het was zo warm, dat je wel het water in moest gaan. Zelfs onder je parasol voelde je de zon branden.

Rond deklok van 14:30 uur reden we terug, namen een rustpauze om vervolgens danslessen te gaan nemen We hadden besloten om de danslessen in de tuin te gaan doen, onder de bomen, wat wel verkoeling gaf.

Toen de lessen klaar waren namen we wat tijd voor ons zelf. Later hadden we weer onze BBQ. En we hadden weer een geweldig tijd met praten, eten en dansen.

 

 


 

De volgende ochtend na het ontbijt gingen we naar Donnafugata. Dit was een leuke en smakelijke ervaring.

 

http://www.donnafugata.it/pagine/Homepage.aspx

 

 

Donnafugata: een naam die spreekt over Sicilië

De naam en wijnmakerij logo zijn een eerbetoon aan de Siciliaanse geschiedenis en literatuur, whichinterweaves, het lot van een vluchtende koningin van de beroemde roman The Leopard (Il Gattopardo)

De naam Donnafugata, letterlijk ‘vrouw tijdens de vlucht’ verwijst naar de geschiedenis van Koningin Maria Carolina, de vrouw van Ferdinand IV van Bourbon, die Napels in de vroege jaren 1800 met de komst van de troepen van Napoleon vluchtte, en die hun toevlucht zochten in het deel van Sicilië, waar de wijngaarden nu staan. Deze gebeurtenis inspireerde de Donnafugata logo, de beeltenis van het hoofd van een vrouw met haar haren al wappernd te vinden is op elke fles.

Het was de Siciliaanse schrijver Giuseppe Tomasi di Lampedusa die in zijn roman Il Gattopardo (The Leopard) die de naam Donnafugata gaf aan de landgoederen van de Prins van Salina. Het landgoed was waar de koningin verbleef.

Natuurlijk kochten we de meest fantastische wijn bij Donnafugata.

 

Na deze leerzame proeverij gingen we naar Marsala.

 

Marsala is de amber wijnstad en landingspunt van Garibaldi’s 1000 mannen.

De naam komt van het Arabische “Marsa Allah”, wat “Poort van God” heet. Voordat de Arabieren er waren, waren er eerstde Romeinen, en voor hen, de Carthagers. Sterker nog, de Carthaagse Himilco bouwde de haven en een onaantastbaar bolwerk van Lilibeo in 396 vC als een vervanging voor Motya (of Mozia), die het jaar daarvoor vernietigd was door de Grieken. Het werd overgedragen aan Rome in 241 voor Christus, als onderdeel van het vredesverdrag getekend tot het einde van de Eerste Punische Oorlog, en al snel was het een bloeiende Romeinse kolonie, een vertrekpunt voor de handel en de keizerlijke expansie in Afrika. Lilybaeum (zijn Romeinse naam) trok zich terug uit de schijnwerpers tot de komst van de Arabieren die het nogmaals veranderd in een bloeiende haven en het centrum voor de handel.

In de achttiende eeuw was het de beurt aan de Engelse, die kwamen er  om wijn te maken. De eerste man was John Woodhouse in 1773. Hij vond en dacht dat het populair in zijn geboorteland zou kunnen zijn. Als de wijn de lange zeereis zou overleven, zou het moeten worden versterkt met de toevoeging van alcohol: en zo werd de Marsala wijn geboren. Woodhouse kwam definitief naar Marsala om te beginnen met de massaproductie in 1796. Verschillende andere Engelsen volgden, met o.a  van Ingham en Whitaker.

 

In 1860 Garibaldi en zijn “duizend” landde in de stad om hun eenwording van Italië te beginnen. De stedelingen verwelkomde hem met open armen.

Op de dag van vandaag is Marsala een gezellige stad aan zee en zeker een bezoek waard.

De barokk oude centrum van de stad is voor voetgangers makkelijk om te lopen.

De kathedraal, gebouwd op de plaats van een oude Norman kerk, is gewijd aan dat de meest bekende van het Engels Saints, Thomas Becket.

Het Archeologisch Museumoffers werpt een glimp op van een Fenicische boot van de Eerste Punische Oorlog.

 

 


Rond 14:30 reden we weer terug om vervolgens weer wat te relaxen.

Daarna namen we weer een aantal danslessen van Raffa. Na de dansles namen we wat tijd voor onszelf en later die avond hadden we de BBQ. Het werd weer een gezellige avond/nacht.

Na een lange dag gingen we naar bed, om voor de volgende weer een drukke dag te hebben.

Deze dag zijn we naar het centrum van Trapani gegaan. We gingen winkelen, eten en drinken. Ieder van ons ging zijn/haar eigen weg. Sommige gingen liever naar het strand. Maar we hebben dat niet gedaan. Wij zijn lekker gaan shoppen, om souvenirs te kopen en te genieten van de oude stad. En natuurlijk hebben we weer genoten van een Granita. Ik nam altijd de Limone en de Chioccolato.

 

 

       


 

We gingen terug naar onze Pizzolungo om onze koffers pakken. De volgende heel vroeg zouden we weer gaan vertrekken naar huis.


Verdrietig, ik voel me verdrietig. Want dit was een van mijn favoriete vakantie ooit! Geen massa toerisme. Geen drukte. Gewoon een ontspannen omgeving. We hebben genoten van elke dag met de dingen die we deden, de tours die we namen. De prachtige steden die we bezochten.

Onze chauffeur Tony. Een geweldige goede chauffeur. Ik kon gemakkelijk doen een dutje, want ik vertrouwde hem. Zijn rijstijl was goed. Hij heeft de hele week voor ons gezorgd, elke dag om ons naar alles te begeleiden met wat we hebben gezien en hebben meegemaakt.

Hartelijk dank Tony voor het bij ons zijn met de hele week. We gaan je missen.  En bedankt voor de bachata. Blijf dansen, dit doe je goed!

 

http://www.mediterraneotransfer.com/en/ 

De volgende ochtend was een vroege ochtend. Vroeg ontbijt. Afscheid nemen van iedereen daar. We stappen in de bus voor de laatste keer om 08:00 uur om vervolgens naar de luchthaven te rijden.

 

 

 

Ciao Sicilia, Pizzolungo Ciao, Ciao Marco, Ciao Tony. Abbiamo avuto un grande momento con tutti e tutto. Mi mancherai terribilmente.

 

Ik wil Fabri  en Bea bedanken voor deze geweldige georganiseerde vakantie! You did a great job! Dit jaar zullen we er weer zijn.

Hartelijk dank aan alle oude en nieuwe vrienden voor deze vakantie. We hadden een geweldige tijd met iedereen gehad.

Grazie!! Marco E Familia

 

Mylittleperfectworld with ♥

Spread the love

I ♥ to have comments

avatar
  Subscribe  
Update