De Herfstbock is weer terug van weg geweest. Het is er weer tijd voor. Tenminste, als het herfst is, en dat is het verre van dat. maar, desalnietemin, het staat op de tap, of in het flesje.

 

Bock is van oorsprong Duits, vertelt biersommelier Hubert Hecker. Het woord is volgens hem een verbastering van het dorpje Einbeck (‘Ein Bock’) waar het bier vooral in de jaren vijftig gebrouwen werd. Dat was de klassieke bock: “Een zwaarder biertje, voller van smaak en met een hoger alcoholpercentage dan pils. De klassieke bock bevat rond de 6 of 7 procent alcohol, is donkerbruin van kleur, heeft tonen van karamel of drop, of proeft geroosterd.”

Het verschil tussen Duitse en Nederlandse bock is dat er in Nederland vaak allerlei smaakjes aan het bier worden toegevoegd. In klassieke bock wordt het als een brouwfout gezien als hij boterig of naar kruidnagel smaakt, zegt Hecker.

“Maar inmiddels is de receptuur van bockbier volledig losgelaten en brouwt iedere Nederlandse brouwer een bockbier met een eigen karakter. Je vindt nu bockbier met hopbitterheid, kruiden, specerijen, chocolade, rookmout. Alles kan”, vertelt Fiona de Lange, bierprofessor met liefst drie bierexperttitels op haar naam.

Iedereen experimenteert erop los, er is dus nu bier met pompoen: die bieren smaken een beetje naar pumpkin pie, mét kruidnagel.” een op Amerikaanse bieren geïnspireerde herfstbock.

Er is nu zelfs een bockbier zónder alcohol op de markt is verschenen. “De smaak is nog wel wat dun in vergelijking, want de alcohol is juist heel belangrijk voor de totale body van het bier. Maar het is toch mooi om te zien dat er nu ook een bockbier is voor mensen die geen alcohol kunnen of willen drinken?”

Herfstbock wordt verkocht tussen oktober en februari

Cheers

Spread the love