CG – Curly Girl methode. Zie uitgebreide uitleg hier.
De CG methode is ontwikkeld door Lorraine Massey en schreef het boek ‘Curly Girl The Handbook’.

Dit zijn de de basisregels:

1. Je gebruikt geen shampoo meer met agressieve reinigers. Deze strippen je haar volledig van de natuurlijke oliën, waardoor het haar uitdroogt. Ook beschadigd hierdoor de buitenste laag van je haar door de agressieve reiniging.
2. Vermijd siliconen en minerale oliën. Deze leggen een afsluitend laagje om je haar, waardoor vocht en andere producten niet meer tot je haar kunnen doordringen. Je haar raakt verstikt en droogt uit. Siliconen en minerale oliën kunnen alleen verwijderd worden met een shampoo die agressieve reinigers bevat (dat wil je niet.. zie 1.).
3. Gebruik geen verf, chemische behandelingen en hitte (stijltang, krultang, warme föhn); dit beschadigt je haar. 4. Gebruik voedende producten (conditioner, deep conditioner(masker) en leave-in conditioner) en gebruik een gel om je krullen te definiëren.

LOC / LCO – Methode voor het aanbrengen van producten in een bepaalde volgorde voor een optimale hydratatie:
1. Leave-in conditioner, zorgt voor de moisture/hydratatie.
2. Olie, gebruik een olie om je haar te sealen zodat het vocht wordt vastgehouden.
3. Crème (of gel, mousse), dit zorgt voor definitie van je krullen.
Nr. 2 en 3 kun je dus ook omdraaien (LCO).
Sealen – Door een olie aan te brengen in je haar, ‘seal’ je je haar en houdt het vocht beter vast.
Clumps – Haren die in plukken/groepjes aan elkaar ‘clumpen’ die samen een krul vormen.
Scrunchen – Met je handen je haren van onder naar boven scheppen en dan voorzichtig erin knijpen.
Crunch / cast – Opgedroogde, hard geworden gel.
SOTC – Scrunch Out The Crunch: Het zachtkneden van de harde gel (pas wanneer je haar droog is!). Je kunt dit doen met je handen of met een tshirt/microvezeldoek. Doe eventueel een klein beetje olie op je handen.
Ploppen – Dit is een manier om je haar te drogen. Je legt een katoenen t-shirt of een microvezeldoek op bijv. je bed of op de wc-bril. Je gooit je haar voorover en laat je haar langzaam zakken op het tshirt. Pak de voorste hoeken en doe deze om je hoofd heen naar de achterkant (maak het eventueel even vast met een klemmetje). Dan doe je hetzelfde met de achterste twee hoeken en maak het vervolgens vast d.m.v. een knoop of klemmetjes. Je kunt ook de knoop aan de achterkant doen, als het maar om je hoofd heen zit ;). Ploppen is meestal geschikt als je haar langer is dan schouderlengte.
Pineappel – Een losse staart of knot bovenop je hoofd. Dit kun je doen als je gaat slapen, op deze manier lig je niet op je krullen en zullen ze minder beschadigen en pluizen.
Final wash – Om alle siliconen en andere build-up eruit te wassen, en dus schoon te beginnen aan de CG methode, heb je een shampoo nodig MET sulfaten, maar ZONDER siliconen, minerale oliën, wax, petrolatum, etc. Er zijn een aantal shampoos die hieraan voldoen, zoals Inecto, Andrelon Zuiver&Zen, Andrelon Zijdeglans&Zen, Yes To. Je kunt ook afwasmiddel of handzeep gebruiken. Maar check wel altijd alle ingrediënten voordat je het gebruik!
Co-wash – Conditioner (Only) Washing; Je haren wassen met slechts een conditioner.
CG-shampoo – Wil je tijdens de CG methode toch liever een shampoo gebruiken, bijvoorbeeld eens per week, 2 weken of maand. Gebruik dan een CG-vriendelijke shampoo: dit is een shampoo die vrij is van alle slechte ingrediënten (dus ook geen sulfaten).
Conditioner – Je kunt hiermee je haren wassen (co-wash) en conditioneren.
Deep conditioner / deep treatment / masker – Dit is een haarmasker dat je wekelijks (of wat jou haar nodig heeft) in je haar doet om je haar goed te verzorgen en gezond te houden. Je kunt maskers kopen, maar er zijn ook veel ‘recepten’ te vinden op internet.
Leave-in conditioner – Dit is een conditioner die je in je haar doet na het wassen, deze laat je in je haar zitten en was je dus niet uit.
Slip – “Als een product je haar een ‘goede slip’ geeft, is het makkelijker doorkambaar.” (het haar voelt dan dus glad) “Als een product je haar ‘weinig slip’ geeft, is het moeilijker doorkambaar.” (het haar voelt dan dus stroef)
Build-up – Dit zijn laagjes van producten die zich hebben opgebouwd ‘op’ je haar, waardoor je haar verstikt raakt. Dit is afhankelijk van welke producten je gebruikt en van je haarporositeit. Een CG-shampoo zal net iets beter je haar reinigen dan een conditioner. Als je zware build-up hebt van bijvoorbeeld siliconen of minerale oliën, heb je een shampoo nodig met sulfaten.
Unicorn haircut – Methode om zelf je haar te knippen. Je kamt al je haar naar voren, maakt een staart boven je voorhoofd, je doet nog een elastiekje op de plek waar je je puntjes wilt afknippen. Je knipt vervolgens je haar onder het elastiekje af. Op deze manier creëer je een soort van laagjes in je haar. Veel Youtube-filmpjes over te vinden. Als je dit voor het eerst doet, knip dan elke keer een klein beetje ervan af, om te kijken hoe je haar valt.
Curlsys – Knipmethode waarbij de kapper elke krul apart knipt met een speciaal schaartje. Meestal is dit op nat haar. Een Curlsys-kapper heeft een cursus gevolgd, dat in Nederland mogelijk is. (Zoek in Google Maps op ‘Curlsys’)
Deva Cut – Ook hierbij wordt het haar krul voor krul geknipt, maar dit gebeurt met droog haar, zodat de kapper je haar in het model kan knippen zoals jouw haar is als het droog is. Elke krul krult immers anders op.
Een officiële Deva Cut-kapper heeft een cursus gevolgd in Amerika. (DevaCut-kapper: Morango Curls in Rotterdam & Angels Curly Hair in Zetten GLD)

 

Slechte ingrediënten: 

Sulfaten/tensiden/surfactanten – Deze zorgen ervoor dat shampoos schuimen en maken het haar (te) grondig schoon. Ze strippen het haar van de natuurlijke oliën, drogen het haar uit en kunnen de haren beschadigen.
Alcoholen – Er zijn twee soorten alcoholen: er bestaan slechte alcoholen die het haar uitdrogen & er zijn goede alcoholen die juist goed zijn voor het haar. Zie ingrediëntenlijst in de groep.
Siliconen, minerale oliën, wax, petrolatum/-eum – Deze ingrediënten worden niet gebruikt in de CG methode. Deze zorgen namelijk voor build-up, dat niet of moeilijk uitwasbaar is zonder sulfaten. Ze drogen je haar uit, omdat vocht en andere producten niet tot je haar kunnen doordringen.
Parabenen – Dit ingrediënt mag in principe gewoon gebruikt worden, maar er zijn veel studies/onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat hier kankerverwekkende stoffen inzitten. Het is niet wetenschappelijk bewezen. Parabenen zijn conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat de producten langer houdbaar blijven.

TIP: Check voordat je producten aanschaft en gebruikt altijd alle ingrediënten, ook al staat er op de voorkant “Sulfate Free”, “Silicone Free”. Geloof nooit de voorkant!

 

Met dank aan Lorraine Massey “Curly Girl: The Handbook”

 

Mylittleperfectworld with 

 

 

 

 

 

Spread the love

18
I ♥ to have comments

avatar
16 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
ElineMylittleperfectworldDhiniNeeltje | Thoughts in Stylenicole+orriens Recent comment authors
  Subscribe  
Nieuwste Oudste Meest gestemd
Update
Eline
Gast

Ik heb stijl haar, maar krullen lijken me fantastisch om te hebben. Hoewel ik best tevreden ben met mijn haar, zou ik het graag wat dikker willen ipv een dun pannenkoekje 😉

Dhini
Gast

Handig blogpost. Mijn haar is een beetje krul vooral als kort is

Neeltje | Thoughts in Style
Gast

Heel handig dit! Zelf heb ik een beetje slag in mijn haar, maar ik wilde altijd een dikke bos krullen hebben 🙂

nicole+orriens
Gast

Die begrippenlijst is wel even handig. Zo heb ik ze op een rijtje. Dat is overzichtelijk.

Tania
Gast

Leuk om te lezen ook al heb ik geen krullen. Er staan begrippen tussen die ik niet kende

Bianca
Gast

Super handig, ik sla deze link op voor curly klantjes 🙂

Frederique
Gast

Grappige benaming, je zult maar op een eenhoorn lijken daarna

Danella
Gast

Leuk om te lezen! Zelf geen krullen, echt helemaal niets, maar mijn dochter wel!

Krystle
Gast
Krystle

Ik weet dat het slecht voor mijn haar is, maar gebruikt toch altijd een stijltang.

Mieke
Gast

Zo veel werk. Ben ik toch weer blij met mijn dunne steile haar 😉 Succes!

Susan
Gast

Jeej, ik ken het. Dikke bos krullen hier. Thanks voor de aanvulling op mijn begrippenlijst, haha!

Marla
Gast

..

Marla
Gast

Ik gebruik nu al een jaar een shampoo en conditioner zonder parabenen en mijn haar is nog nooit zo mooi geweest. Mijn krullen gaan er automatisch in.

Vyella
Gast

Ik gebruik eigenlijk alleen producten als ik in de zee ben geweest of op wintersport ga/ben geweest. Dan merk ik dat m’n haar het écht nodig heeft. Verder doet m’n huis het allemaal zelf gewoon goed en gebruik ik shampoo’s zonder silliconen. THanks voor je tips! 🙂

lodiblogt
Gast

Sinds ik kort haar heb, hoef ike r zo wie zo weinig aan te doen. Geen ‘agressieve’ producten hier in huis in ieder geval.

nicole+orriens
Gast

Ik heb wel krullerig haar dus dit is een handige post voor mij. Mijn haar is namelijk best vaak pluizig.