Heb jij ook een mooie bos met haar? Met krullen? Dan moet je zeker de berichten lezen. Misschien heb je er al eens over gehoord of gelezen. Ik wel tenminste. Zeker als je Lorraine Massy kent. Wat het allemaal is kan je nu gaan lezen, of ben je misschien te druk met je haar bezig?

De Curly Girl methode (CG), het is een haarverzorgingsmethode voor natuurlijk krullend haar. Deze methode is bedacht door Lorraine Massey en wordt beschreven in haar boek “Curly Girl”  “The Handbook”.

Te verkrijgen bij bol.com

Elke krul is anders, maar de basis van deze methode is toepasbaar voor elk krultype. Maar hoe werkt dit nou?

Ik heb zelf ook krullen, en de ene dag zit het geweldig en de andere dag totaal niet. Ook ik ben gestopt met mijn haren te “wassen” En dan bedoel ik echt met een shampoo. Raar? nee, juist niet hoor. De 1e keer dat ik mijn haar begin te wassen met een conditioner, was het even raar, je verwacht schuim natuurlijk, maar dat is er totaal niet. Mijn haren zijn zacht, dat ik daar toch wel aan moest wennen hoor.

Er is natuurlijk een stappenplan om dit te gaan doen. En geloof mij! Je haren gaan er weer geweldig en gezond uitzien! Ik kon deze stappenplan al en was daar al mee bezig.

 

Wow! Wat ga jij een krullenbos krijgen zeg

 

 

Wat moet je nu gaan doen?

Stap 1: Wassen

Stop met shampoo! De meeste gewone shampoos bevatten sulfaten. Dit zijn agressieve reinigers die je haar uitdrogen. Ze verwijderen namelijk datgene wat je haar nodig heeft, zoals de natuurlijke olie die je hoofdhuid produceert. Krullend haar is van nature al droog en heeft die olie dus juist hard nodig. Sulfaten beschadigen ook de buitenste laag van je haar, de cuticula.

 

 

Deze buitenste laag van je haar bestaat uit schubben. Deze overlappende deeltjes beschermen je haar. Als de schubben plat liggen, reflecteren ze licht en glanst je haar. Als de schubben openstaan, ontstaat er een ruw oppervlak en zal je haar niet glanzen. Sulfaten beschadigen deze schubben. De schubben worden schilferig en ruw en steken meer uit. Hierdoor gaan haren sneller aan elkaar vastzitten, ontstaan er knopen in je haar en breken de haarschubben sneller af.

Hoe kun je je haar het beste wassen?
Als je je haar nat maakt onder de douche, laat het water dan rustig door je haar lopen en wrijf er niet te veel doorheen. Laat je krullen zoveel mogelijk intact. Masseer je hoofdhuid goed, in ronddraaiende bewegingen. Zo komt ‘vuil’ goed los en wordt de bloedtoevoer naar je hoofdhuid gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat er voedingsstoffen naar de haarfollikels (haarzakjes) gaan, waardoor je haar gezond blijft en groeit. Als je een sulfaatvrije shampoo gebruikt, was dan alleen je hoofdhuid. Als je “co-washt” kun je eventueel stap 1 en 2 tegelijk doen. Spoel de shampoo of conditioner rustig uit, wrijf ook nu niet te veel in je haar.

Hoe vaak moet je je haar wassen?
Dit hangt af van je haar, van wat je zelf fijn vindt en van hoe lang je de Curly Girl methode al volgt. Als je wat verder in het proces bent, wordt je haar beter gehydrateerd en hoef je waarschijnlijk minder vaak te wassen. Vaak is het dan al voldoende om je haar alleen maar nat te maken en conditioner aan te brengen.

Stap 2: Conditioner

Gebruik een natuurlijke conditioner, zonder siliconen en minerale oliën. Omdat je geen shampoo met sulfaten meer gebruikt, kun je siliconen en minerale oliën ook niet meer goed uit je haar wassen. Daarnaast kun je de meeste siliconen ook beter vermijden omdat ze niet goed zijn voor je haar.

  • Breng eerst de conditioner van boven naar beneden aan (van je hoofdhuid naar de haarpunten) door met je vingers door je haar te glijden. Als je lang haar hebt, “scrunch” je vervolgens je haar omhoog (dus richting je hoofdhuid). Deze tegengestelde beweging zorgt ervoor dat je krulpatroon wordt bevorderd. 
  • Je haar is voldoende gehydrateerd als: 
  • je bij het “scrunchen” een melkachtig mengsel van water en conditioner uit je haar knijpt,
  • je een “squishy” geluid hoort,
  • als je haar aanvoelt als nat zeewier

Als dit nog niet het geval is, gebruik dan nog wat extra conditioner en water en “scrunch” nog even door tot je dit effect hebt bereikt.
Voor de meeste krultypes wordt geadviseerd een deel of alle conditioner in je haar te laten zitten (kies ook daarom voor een natuurlijke conditioner). Dit klinkt misschien gek, maar krullend haar heeft die extra hydratatie echt nodig om voldoende gehydrateerd en pluisvrij te blijven. Krullend haar zal hier niet snel vettig van worden. Het haar zal absorberen wat het nodig heeft en het overtollige zal je er bij het drogen uitwringen.

Hoeveel conditioner kan je gebruiken?
Als je net begint met de Curly Girl methode heb je misschien meer conditioner nodig, omdat je haar droog is en meer vocht nodig heeft. Als je haar eenmaal gehydrateerd is, kun je misschien minder conditioner gaan gebruiken. Omdat je krullen beïnvloedt worden door het klimaat en het weer, moet je de hoeveelheid conditioner daar ook soms op aanpassen. Over het algemeen geldt: hoe strakker/sterker de krul of hoe droger de krul, hoe meer conditioner je nodig hebt. Haar dat is beschadigd (door stijltangen of door haarverf) zal ook meer conditioner absorberen. Experimenteer met verschillende hoeveelheden conditioner en vindt uit wat het beste is voor jouw haar. Kies liever voor meer dan voor minder conditioner. Er wordt een ruime hoeveelheid conditioner geadviseerd, denk aan een handpalm vol.

Hoe moet je je haar drogen?
Droog je haren nooit met een gewone badstof handdoek. Deze handdoeken absorberen te veel vocht en de stof is ruw, waardoor pluis wordt veroorzaakt. Wrijf ook niet over je haar. Maak gebruik van een papieren handdoek (keukenrol), een (oud) katoenen T-shirt of kussensloop of een microvezelhanddoek. Knijp (“scrunch”) voorzichtig het overtollige vocht uit je haar. Als je het meeste vocht uit je haar hebt gehaald met een doek, kun je clips (“duck bill clips”) bij je haaraanzet gebruiken om bovenop wat meer volume te creëren en om je haar sneller te laten drogen. Als je je haar aan de lucht laat drogen, kom dan zo min mogelijk aan je haar. Dit voorkomt pluis. Als je je haar wil föhnen, gebruik dan een diffuser en föhn je haar op een zo laag mogelijke temperatuur.

Stap 3: Styling
In de Curly Girl methode wordt gewone gel gebruikt om je haar te stylen. Het geeft “hold” en is licht waardoor je krullen niet uitzakken. Gebruik ongeveer een halve handpalm vol gel en kneed dit voorzichtig in je natte haar. Sommige soorten gel worden hard (“gel cast”/”crunch”) als je haar opdroogt. Dit is niet erg, het helpt de natuurlijke vorm van je krullen behouden tot je haar droog is en beschermt je haar tegen invloeden van buitenaf. Als je haar volledig is opgedroogd (niet eerder!) kun je de “gel cast” verwijderen door je hoofd voorover te buigen en je haar voorzichtig te “scrunchen”, richting je hoofdhuid. Het resultaat is zachte, goed gedefinieerde krullen.

 

Je kunt een gel gebruiken. Maar neem er dan wel 1 die geen alcohol bevat en siliconen, geen parabenen en ftalaten. Ik gebruik die bijvoorbeeld van de Action, en de ECO gel is ook heel erg geschikt voor jouw haar.

 

Zie de lijst in de bestanden met goede en slechte ingrediënten waarmee je zelf kunt zien of een product binnen de Curly Girl methode past.

 

Overige tips:

Gebruik geen kam of borstel. Kam jouw bos haar lekker door met jouw vingers. Natuurlijk moet je haren wel nat zijn en doe er dan lekker een conditioner in en kam die dan door je haren met je vingers.

 

Credits: http://www.encyclo.nl/begrip/Cuticula

Credits:  Lorraine Massey van “The Handbook”

 

Mylittleperfectworld with 

 

Spread the love

24
I ♥ to have comments

avatar
16 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
LaylaDebbythechocoholicnicole+orriensGemmaEmma Recent comment authors
  Subscribe  
Nieuwste Oudste Meest gestemd
Update
Layla
Gast

Super leuk & interessant. Spijtig is mijn haar steil.

Debbythechocoholic
Gast

Ik vind krullen echt mooi, maar zo een krullenbos is toch niets voor mij. Zoveel werk

nicole+orriens
Gast

Ik borstel mijn haren wel als ik ze net heb gewassen. Gewoon om de klitten er uit te krijgen. Maar de rest van de week niet.

Gemma
Gast
Gemma

Hier helaas geen krullen, dus ik kan de tips niet gebruiken voor mijn haar. Wel moet ik zeggen dat ik onbewust wel een aantal tips gebruik.

Emma
Gast
Emma

Ik heb zelf een lichte slag in mijn haar, maar vaak krult de ene kant veel meer dan de ander, wat echt niet mooi is. Meestal stijl ik dus mijn haar. Maar mss helpt deze methode ook wel!

nicole+orriens
Gast

Ik heb niet helemaal een mooie krullenbos, maar wel krullerig haar. Dit boek lijkt me dus wel wat!

Lynn
Gast

Oei, ik doe een hele hoop fout als ik dit zo lees
Tijd om mijn haarwasroutine aan te passen!

Xxx

Amelie
Gast

Wat een goede tips. Ik ga ze eens toepassen.

Susan
Gast

HEERLIJK ARTIKEL! Ik heb zelf een enorme bos krullen en dankzij de zwangerschap wordt het alleen maar meer, haha… ga me aanmelden bij die Facebook-groep!

Tania
Gast

Ik heb jammee genoeg geen krullen. Wel leuk dat er handboek voor is

Beau Bewust
Gast

Zelf heb ik redelijk stijl haar. Maar zeker een handig artikel voor de mensen met een volle bos krullen 😉

Mieke
Gast

Ik heb steil haar dat redelijk dun is. Soms ben ik wel jaloers op weelderige volumineuze krullen maar het positieve is dan weer dat ik heel weinig werk heb met mijn haar. Alles heeft goede en slechte kanten 🙂

Melissa
Gast
Melissa

Gelukkig heb ikgeen krullen als ik soms mijn vriendin hoor over de moeilijke haar ben ik blij met mijn stijl haar

Felice
Gast

Ik heb krullend haar, haar met slag, geen ruige krullenbol. Ik ben een paar jaar geleden gestopt met dagelijks shampoo te gebruiken, ik was mijn haar om de 2 dagen met heeeeel weinig shampo. Mijn haar valt nu beter en glanst mooier. De truc met de condtioner ga ik zeker uitproberen

Bryan
Gast

Ik ben er niet echt mee bezig. En heb ook geen krullen. Maar echt een heel mooi en tof bericht! Nu kan ik mijn vriendin is tips geven. Ze zal verschieten.

Wanda
Gast

Ik heb helaas geen krullen, was het maar waar want dat vind ik echt prachtig om te zien. Je brengt me trouwens wel op een idee om weer eens een conditioner te gebruiken, dat doe ik echt te weinig.