Haartermen

Er zijn enorm veel benamingen voor je haar. Jouw kapster zal het allemaal wel goed weten. En ondertussen, nu we bijna allemaal CG zijn weten wij ook wel en beetje hoe het heet. Er komen natuurlijk steeds meer nieuwe termen bij, net als bij de producten, maar dit is tot zover ik ze ken.

 

Beschermende Kapsels
Een kapsel dat voorkomt dat het haar blootgesteld wordt aan beschadigende factoren zoals de zon, hitte en constante manipulatie. Het doel en voordelen van dit kapsel is om gezonder en langer haar te verkrijgen en gespleten punten en schade te verminderen. Enkele voorbeelden van beschermende kapsels zijn knotten, vlechten, ingewoven haar en pruiken.

Big Chop
Het proces van het knippen van een groot deel van het haar dat relaxt of recht gemaakt is geweest, om gezond haar plaats te geven om natuurlijk te groeien.

Breuk
De hoornlaag van krullend haar heeft een onregelmatige dikte langs de vezel waardoor het zwaktepunten creëert, daar waar het haar dunner is. Hoe meer het haar krult, hoe vatbaarder het is voor breuk.

Bungee Bands
Een makkelijke en doeltreffende manier om een vlecht of paardenstaart vast te maken, zonder de krullen te breken. Om een perfecte grip te hebben, wordt de rekker vastgemaakt met haken.

Co-Wash
Co-wash is de verkorte versie voor ‘conditioner washing’ – een conditioner gebruiken die reinigende eigenschappen heeft, in plaats van shampoo. De afwezigheid van harde oppervlakte-actieve stoffen reinigt het haar op een zachte, verzorgende manier, zonder de natuurlijke haaroliën te verwijderen.

Crunch
Het hard, knapperig en onnatuurlijk gevoel dat sommige stylingproducten achterlaten eens het haar droog is.

Diepe verzorging
Een door warmte geactiveerde verzorgingsprocess om vocht in het haar te brengen. Laat jouw haarverzorging met een doordringende warmtebron voor 20 minuten in het haar.

Diffuser
Een hulpstuk bij de haardroger dat gebruikt wordt om lucht te verdelen zonder het krul- of golfpatroon van het haar te verstoren en zonder kroes te veroorzaken. Met een lage setting stimuleert deze item luchtdrogen, de krullen in hun plaats vastzetten en ze volumineus en gedefinieerd te houden.

Dusting
Een kniptechniek dat gebruikt wordt om het haar zachtjes in laagjes te knippen, door de lengte te behouden maar de beschadigde puntjes er van te knippen.

Haarpatroon
Beschrijving van losse, medium of strakke haartexturen.

Hoornlaag
De buitenste cellulaire laag haar en het beschermend schild tegen externe aggressoren. Voorkomt structurele schade van de binnenste haarstructuur.

Haartextuur
Beschrijving van recht, golvend, krullend of kinky haar.

Inkrimping
Inkrimping gebeurt wanneer het haar ingetrokken wordt na het wassen of blootgesteld wordt aan vocht en de echte lengte van het haar niet zichtbaar is. Haar krimpt het meest net na het wassen en dit is de reden waarom zoveel textuurspecialisten enkel nat haar knippen.

Keratine
Een proteine en een groot deel van de huid, haar en nagels. Wanneer haar beschadigd is, daalt het keratineniveau.

Kinky haar
4C krultype, wordt beschouwd als de strakkere spiraalkrullen waar de haartjes volledig rond zichzelf gedraaid zijn.

Kroes
Krullend haar heeft meer de neiging om kroes te ontwikkelen dan recht haar door uitdroging van de haren. Kroes wordt veroorzaakt wanneer de hoornlaag opgeheven wordt, waardoor vocht verdwijnt en de haren opzwellen.

Low-Poo
‘Low-poo’ (low shampoo) beschrijft de methode van het haar wassen met lage oppervlakte-actieve stoffen die enkel een zachte schuim vormen, door afwezigheid van harde stoffen die de natuurlijke vocht uit het haar zouden verwijderen.

No-Poo
De ‘No-poo’ (no-shampoo) methode gebruikt geen shampoo, het haar wordt enkel behandeld met warm water.

Porositeit
Haarporositeit verwijst naar hoe goed je haar vocht kan absorberen en behouden en is meteen gelinkt aan de kwaliteit van het haar.

Pre-Poo
Het haar bedekken, voor 30 minuten of langer, met een mix van olie of een diepe verzorging voor het reinigen van het haar.

Relaxerend
Een chemische behandeling, ontworpen om de natuurlijk textuur van het haar permanent te veranderen in een rechte staat.

Scrunch
Stylingtechniek voor een meer getextureerde look. Knijp het haar zachtjes naar boven, van puntjes tot aanzet om definitie voor golvend en krulhaar te stimuleren en productcrunch te verwijderen.

Sulfaten
Detergenten gemaakt uit zwavelhoudend minerale zouten. De meest gebruikte zjin Sodium Lauryl Sulfaat en Sodium Laureth Sulfaat.

Transitioneren
Process waarin stappen genomen worden om te stoppen met het relaxeren van het haar en de natuurlijke, gezonde textuur terug groeit.

Verzachten
Methode om permanent krullend haar te relaxeren.

Vochtinbrenger
Een vochtinbrenger is een product die bevochtigingsmiddelen bevat – deze zijn extreem hydrofiele moleculen die hydrogene bonding gebruiken die watermoleculen aantrekken en vasthouden. Intens vochtinbrengende ingrediënten bevatten Panthenol of Glycerine.

Zijden kussenslopen
Een gewone katoenen kussensloop kan trekken aan je haar en kroes, gespleten puntjes, oneven krullen en meer veroorzaken. Zijden kussenslopen zijn perfect voor getextureerd haar, door zijn delicate haarstructuur.

 

Met dank aan  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spread the love

8
I ♥ to have comments

avatar
4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MylittleperfectworldNoa Recent comment authors
  Subscribe  
Nieuwste Oudste Meest gestemd
Update
Noa
Gast
Noa

Oke dankjewel

Noa
Gast
Noa

Hoi,

Ik gebruik mijn shampoo in 1 wasbeurt en was het 2 keer per week.

Mijn leave in scrunch ik met mijn handen er eerst in en dan gebruik ik mijn doek en dat doe ik ook met mijn gel. Daarna begin ik met haar plopping.

Noa
Gast
Noa

Hoi

Ik wil 1 ding nog aanpassen namelijk ik gebruik mijn gel en conditioner iets minder, ongeveet net ze groot als 50 cent. Teveel voelt zwaar en vettig aan. Sinds vandaag ben ik met haar plopping begonnen. Ik heb mijn producten aangebracht en daar over draag ik een tshirt als doek.

Noa
Gast
Noa

Hoi, Ik ben nu 3 maanden bezig met cg methode. Tevens ben ik 4 maanden gestopt met het stylen van mijn haren. Mijn probleem is dat mijn ‘waves-/krullen’ ( ik heb 2b/2c haar) nog pluizen en snel uit zakken. Mijn haar zit als snel na ongeveer 2 uren er niet meer uit. Dit zijn de producten die ik gebruik: Cantu NATURAL HAIRSulfate-Free Hydrating Cream Conditioner ter grote van 2 euro Cantu NATURAL HAIRSulfate-Free Cleansing Cream Shampoo ter grote van 2 euro Cantu NATURAL HAIRLeave-In Conditioning Cream 2 keer ter grote van 2 euro STYLE ICON ALOE VERA NON-FLAKING STYLING GEL… Lees meer »