Hoe je eigen wasmiddel maken

Zelf wasmiddel maken en je was wassen met je eigengemaakte vloeibaar wasmiddel met alleen natuurlijke ingrediënten is beter voor je kleding je huid en het milieu (en natuurlijk voor je portemonnee) dan de chemische middelen die je in de winkel kunt kopen en het werkt net zo effectief.

Wat hebben we nodig?

Zeepvlokken

40 gram soda (voor de witte was)

60 druppels etherische olie

5 liter water (kokend)

Hoe gaan we dit maken? Dat leg ik je hieronder uit

Kook een liter water. Voeg de zeepvlokken toe. Roer goed door. En blijf doorroeren tot alle zeep is opgelost. Voeg nog vier liter kokend water toe (dit kan ook in een schone emmer als je niet zo’n grote pan hebt).

Giet de helft van het zeepsop over in een andere pan of emmer en voeg hieraan de soda toe. Soda heeft een licht blekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was.

Laat dit 1 nacht afkoelen en voeg dan de volgende dag naar keuze de etherische olie toe. 30 druppels per 2,5 liter wasmiddel of als je een sterkere geur wilt dan nog iets meer.

Citroenolie
Versterkt het witeffect en het vet oplossend effect van het vloeibaar wasmiddel. Dit is dus heel geschikt voor het witte wasmiddel recept

Eucalyptus olie is
Zeer geschikt bij het wassen van beddengoed omdat het helpt tegen huismijt

Lavendel etherische olie en YlangYlang
Heerlijke geurende olie voor als je een wasmiddel wilt met wat meer geur.

 

Bij een hele gevoelige huid kan je natuurlijk ook de etherische olie achterwege laten en een ongeparfumeerd wasmiddel maken. Of je voegt per wasbeurt een paar druppeltjes etherische olie toe, zo kan je iedere keer wat anders gebruiken.

Je zult zien dat na 1 nacht je vloeibare wasmiddel verandert is in een dikke gel achtige massa. Roer alles nog een keer goed door (eventueel met de staafmixer maar meestal gaat het met een houten lepel ook prima) zodat  eventuele klonten verdwijnen en het wasmiddel weer vloeibaar wordt en giet het wasmiddel dan over in lege, goed omgespoelde, (wasmiddel) flessen.

Dit (ongeparfumeerde wasmiddel) is in principe geschikt voor alle was op lage en op hoge temperaturen.  Er is ongeveer een wasbolletje per keer nodig.

Voor gebruik altijd even goed schudden om eventueel klontjes weer op te lossen.

Klik hier om naar de wasverzachter te gaan

 

Mylittleperfectworld with 

Spread the love

I ♥ to have comments

avatar
  Subscribe  
Update