Les geven doe je niet zomaar!


Dancing makes you / woensdag, maart 30th, 2016

 

Ik ben al heel wat jaren geleden begonnen met salsa. Vroeger ging je stijldansen, salsa kende niemand, en stijldansen hoorde bij je opvoeding. En ik vond het echt te leuk. Dansen heb ik altijd al geweldig gevonden.

Nu na jaren LA-style  gedaan te hebben, ben ik overgegaan op Cubaans. Ben er nog steeds verliefd op. LA -style dans ik bijna niet meer. Op een party wel, maar dan zie ik wel hoeveel er is veranderd qua dans en stijl. Ik moet dan toch even inkomen hoor. Al zal ik het nooit verleren, maar kan het niet hebben als ik het niet zou kunnen op dat moment als ik een dansje doe.

Toen ik begon met Cubaans leek mij lesgeven te gek! Maar dat je niet zomaar even. Ik ben toen een auditie gaan doen. Daar ging ik dan, met een ontstoken kaak, vooraf thuis me de pestpokke geoefend en toch zakken. Bummer!! Nee hoor, het was terecht. Het ging van geen kanten, ik had gewoon te weinig ervaring.

Ik ben toch Cubaans verder gaan dansen en zo heel langzaam begon ik les te geven met Fabrizio www.bailalma.com En dat ging super. Jeetje, i had fun! Was te leuk gewoon. Zou het nog steeds willen hoor, maar het komt er gewoon niet van.

Ik neem op het moment geen lessen meer. Als er een Cubaans feestje is dans ik genoeg en ik leer het zo bij. Als ik iets nieuws ziet, paar keer goed kijken en oefenen en hoppa, daar gaat Sylleke. En ik dans natuurlijk heel veel met Fabri.

Maar even over dat lesgeven. Ik zie dat er tegenwoordig heel veel mensen zomaar ineens les gaan geven. Oei oei! Hoe fout is dat toch! Diegene die hebben zelf amper les gehad of ze denken dat ze de sterren van de hemel dansen. Dat doe ik ook nog steeds niet hoor met 12 jaar Salsa.

Maar wat ik het ergste vind, is dat diegene aan wie ze les geven gewoon het verkeerde leren. Ik zie het heel vaak en dan krijg ik de rillingen over mijn rug.  Hoe kan je en hoe durf je dat te doen? Ik vraag het mij echt af. Die mensen, die kunnen misschien gaan switchen naar een andere dansschool. En dan? Alles wat ze dan geleerd hebben kan weg! Alles zal overnieuw geleerd moeten worden, en die mensen denken dat ze het al die tijd goed hebben gedaan.

Ik heb het ook meegemaakt hoor, ik spreek uit ervaring. Er kwamen mensen bij ons de les inhalen bijvoorbeeld. Die deden totaal andere dingen die ook niks met Cubaans te maken had. Haal het er maar uit! Dat gaat niet meer, en daarbij, je tijd moet je aan die mensen besteden, en dan je eigen cursisten staan te wachten. Zo erg!!

Ik weet ook dat er mensen gezakt zijn voor hun auditie en dan toch les gaan geven. Dat is de zaak bedonderen! Dat kan je niet maken tegenover jouw cursisten. Dit kan en mag gewoon niet! Er worden dan ook feesten georganiseerd. Ik ga er niet naar toe. Ik kan er niet tegen.

Dit is hetzelfde als jij een horeca pand gaat overnemen maar je weet niet eens hoe je een biertje moet tappen. Je zaak zal snel sluiten.

Leer eerst zelf goed dansen, en niet denken dat je er na een jaartje al bent, want dat is totaal niet waar. Met alleen de basis kom je er niet.

Misschien heb ik nu mensen voor hun hoofd gestoten. Mijn excuses daarvoor. Maar dit is hoe ik erover denk. En dat zal niet gaan veranderen.

 

I ♥ to have comments

avatar
  Subscribe  
Update