Nationaal hitteplan ingevoerd op 23 juli 2018

Het moest ervan komen he? Een hitteplan, ik vond het nog lang duren hoor. De temperaturen zijn hoog, heel hoog! Ik heb er op zich geen last van, maar, ik heb makkelijk praten, ik heb airco en in onze auto’s en in ons huis, boven en beneden. Het is natuurlijk niet zo dat ik die dan steeds maar aan doet hoor, ik kan er al slecht tegen, maar als ik het zo op de stand zet dat de koelere lucht verspreid is het al goed voor ons en de poesjes, want! ook die hebben er last van.

De deuren zijn hier allemaal dicht en de ramen ook, tot de avond valt, dan gaat er wat open en ook zeker de tuindeur, want dan kunnen de poesjes even naar buiten toe.

Wat ik zelf ook doe, is genoeg water drinken, maar niet alleen water, want daar zit gewoon niks in. Maar neem af en toe een cola, suiker! want dat heb je ook nodig.

Neem dextro energy, die in de tabletvorm. Als je die neemt voel jij jezelf al direct wat beter. Ik kan het weten 😉

Zo weinig mogelijk alcohol, koffie en thee. Neem dan koude thee, schijfje citroen erin. En ook al heb je geen dorst? Toch drinken, al zijn het maar kleine beetjes. Het is en blijft zo belangrijk.

 

 

 

 

 

 

Tips

Het ongemak van hitte kan volgens het RIVM beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten in het plan:

– Houd uzelf koel. Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 16.00 uur). Maak gebruik van de koelere ochtend en avond om boodschappen te doen of te wandelen. Neem een (voeten)bad of douche en zoek verkoeling onder een boom of bij het water.

– Houd uw woning koel. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor permanente ventilatie door ventilatieroosters open te houden en ramen op een kier te zetten. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

– Zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt vooral tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgers weg kunnen zijn.

Het RIVM wijst erop dat het aanhoudend warme weer vooral een gezondheidsrisico vormt voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven.

Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen.

Probeer wel te blijven genieten van het mooie weer, want dit kan tenslotte ook weer zo voorbij zijn, het is Nederland he? Al moet ik zeggen dat dit wel heel erg extreem is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: RIVM

1
I ♥ to have comments

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Marielouise Recent comment authors
  Subscribe  
Nieuwste Oudste Meest gestemd
Update
Marielouise
Gast

Goede tips!