Volle maan 3 december 2017 |


Natuur(lijk) / zondag, december 3rd, 2017

 

Vorig jaar was het wereldnieuws, de grootste supermaan sinds 1948 zou in de lucht hangen. Maar in Nederland gooiden wolken roet in het eten. Hoewel waarschijnlijk een stuk kleiner dan toen, is er zondag een opnieuw een kans een supermaan te zien.

Een supermaan is te zien wanneer de maan dichter bij de aarde staat dan normaal én het tegelijkertijd volle maan is. Normaal gesproken gebeurt het enkele keren per jaar dat de maan dichter bij de aarde komt, maar alleen bij een volle maan is dat met het blote oog te herkennen. En dat is in de nacht van 3 december het geval.

Op 3 december is het om 16.47 uur officieel volle maan, het beste moment dus om de maan te spotten. Maar ook vandaag is het de vraag of de maan te zien is. Voor zondag is namelijk, net als vorig jaar, flinke bewolking voorspeld.

De maan staat een stuk dichter bij de aarde dan normaal, waardoor hij 14 procent groter is en 30 procent helderder schijnt. Tenminste, als het niet bewolkt is.

© NASA

 

Deze volle maan is de laatste Volle Maan van het jaar en een krachtige volle maan, doordat er dubbele getallen in de datum voorkomen, nl. 3-3(1+2). Door deze dubbele getallen ook een volle maan die bijzonder is voor tweelingzielen. Het getal 3 houdt verband met Jupiter, de heerser van de Boogschutter, het teken waar nu de Zon in staat. Bovendien gaat de heerser van Tweelingen, Mercurius op deze dag retrograde lopen.

Tijdens een Volle Maan worden tegenstellingen duidelijker en wil je misschien een einde maken aan situaties en knopen doorhakken. Je kunt last hebben van innerlijke conflicten:  conflicten tussen gevoel (Maan) en verstand (Zon). Je kunt dan ook gespannen zijn, je emotioneel voelen en slecht slapen en dit kan je al een paar dagen tot een week ervoor, maar ook een paar dagen erna voelen. Vooral ook omdat hooggevoelige mensen steeds gevoeliger worden de uitwerking van kosmische invloeden.

Ook ik heb hier zoveel last van. Ik heb nu alles wel zo’n beetje gehad, en ik ben er nog niet klaar mee, het is minder aan het worden maar ik ben er nog niet.

Toch een supermaan met het blote oog zien? Op 2 en 31 januari zijn de volgende supermanen voorspeld.

 

 

I ♥ to have comments

avatar
  Subscribe  
Update