Wie dol is op de maan, kan zijn hart weer ophalen aanstaande vrijdag 27 juli 2018. De maan zal weer gaan shinen. Afgelopen januari stond de maan ook hoog aan de hemel, maar aan mij is ze toen voorbij gegaan door de zware bewolking.

Nu het mooi weer is zouden we de maan wel eens kunnen gaan zien. Dat zou awesome zijn! Ik ben dol op de maan, al laat ze me niet goed slapen als ze weer aanwezig is. Maar ze trekt me altijd aan zolang ik mij kan herinneren.

 

 

Deze foto heb ik genomen in augustus 2017. 1 van mijn betere, en steeds weer als de maan er is maak ik weer foto’s. We hebben alleen heel veel slecht weer of dan wel bewolking gehad en dan houdt het gewoon op.

Maar nu, aanstaande vrijdag?? Dan moet ik het kunnen fotograferen! Ik kijk er zo enorm naar uit.

Wat is nu een bloedmaan eigenlijk?

Weerkaatsing
De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Soms kan je dan ook de verkleuringen  zien op de maan. Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen en daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

De totale verduistering van de maan begint vrijdag  om 21.30 uur. Rond die tijd komt de maan ook op. Het hoogtepunt is om 22.22 uur en de volledige eclips eindigt om 23.14 uur. Daarna duurt het nog ongeveer twee uur voordat de maan weer helemaal als vanouds schijnt.

We moeten wel geduld hebben, maar, het is mooi weer, lekker in de tuin, drankje en een hapje, poesjes buiten en genieten van de maan en niet vergeten te fotograferen natuurlijk.

 

Het is trouwens de langste maansverduistering van de 21ste eeuw. “Omdat het heel mooi is, mooier dan een gewone volle maan, maar ook omdat het een bijzonder verschijnsel is dat de aarde het licht van de zon naar de maan blokkeert, zodat je een rode maan krijgt. En die eerste glinstering van het terugkerende maanlicht, als de verduistering voorbij is, dat is echt spectaculair.” volgens Esther Hanko van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam. De achternaam van mijn hubbie “Pannekoek” zou zomaar familie kunnen zijn 😉 En zo niet? Een naamgenoot is het zeker 🙂

 

Ga jij ook kijken? Of kan je het niks schelen die maan? Ik ken toch heel veel mensen die dit erg interessant vinden. Ook ik dus 🙂

 

 

 

 

 

I ♥ to have comments

avatar
  Subscribe  
Update