Waarom blowen zo slecht is voor het puberbrein.


Yoors / vrijdag, maart 31st, 2017
Kan geen kwaad, een jointje roken? Voor pubers wel, zo concludeert een Nederlandse onderzoeker. Zelfs als je maar één keer per week blowt, heb je al meer risico op blijvende veranderingen in je brein – en op schizofrenie.

Wie als puber geregeld een jointje rookt, heeft op latere leeftijd een grotere kans schizofreen te worden. Een drie keer zo grote kans maar liefst, bleek uit onderzoek onder jongeren in Nieuw-Zeeland. Dat klinkt overigens indrukwekkender dan het is, want op zichzelf is de kans op schizofrenie niet zo verschrikkelijk groot – naar schatting een op de honderd mensen krijgt op een gegeven moment deze psychiatrische aandoening. Maar toch. Je ziet een puber dat risico niet graag eigenhandig verdrievoudigen.


En dat doet zo’n puber dus wel als hij geregeld de coffeeshop bezoekt, stelt Raymond Niesink, toxicoloog en onderzoeker bij het Trimbos-instituut. ‘Zeker als-ie voor zijn vijftiende begint. Wat dat betreft is cannabisgebruik eigenlijk pas na je 21ste verantwoord. Dan kan het nog altijd een acute psychose uitlokken, maar het vergroot je risico om schizofreen te worden in ieder geval niet meer.’

Niesinks stelligheid is nieuw in de wereld van het drugsonderzoek. Natuurlijk, niemand zal meer ontkennen dat er een verband is tussen cannabisgebruik en schizofrenie. Dat heeft epidemiologisch onderzoek de afgelopen jaren vaak genoeg aangetoond. Keer op keer bleek dat mensen die geregeld hasj of wiet roken, vaker een psychose krijgen.

Wil jij dit verhaal verder lezen? Ga dan op bezoek bij LWALmanak

Hij is ook een Yoorsiaan, die schrijven net zo leuk vind. 

I ♥ to have comments

avatar
  Subscribe  
Update