Waarschuwing: Huid crèmes met Paraffine kunnen levensgevaarlijk zijn!


We love our body, We love our skin, Yoors / maandag, april 10th, 2017

Huid crèmes met paraffine worden steeds vaker gebruikt om zichzelf in brand te steken en kunnen dus levensgevaarlijk zijn. Paraffine crèmes worden voornamelijk gebruikt voor huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld eczeem en psoriasis. Maar ook kleding of beddengoed kan men erin laten weken en dat maakt deze stoffen zeer ontvlambaar. Sinds 2010, zijn er maar liefst 37 sterfgevallen gemeld in verband met paraffine crèmes. Dit volgens een onderzoek van BBC, Radio 5.

 

Waarschuwing

Het agentschap van de geneeskunde en de gezondheidszorg, hebben hun richtlijnen voor het gebruik van crèmes met paraffine aangepast. Ze waarschuwen mensen dat ze deze crèmes met de nodige voorzichtigheid moeten gebruiken.

Paraffine is een brandversneller

Na de dood van 63 jarige Christopher Holyoake in Leicester in 2015, bevestigde een lijkschouwer dat zijn beddengoed was bedekt met het residu E45. Een crème die paraffine bevat. De heer Holyoake, die bedlegerig was, vloog in brand bij het roken van een sigaret. Het residu E45, wordt verondersteld te hebben gewerkt als een brandversneller, waardoor de intensiteit en de snelheid van het vuur verhoogde en de patiënt geen kans meer had op overleven. De lijkschouwer concludeerde dat er zeker nog meer een toekomstige sterfgevallen zullen plaatsvinden, tenzij er actie wordt ondernomen. De crème had bovendien ook geen waarschuwing van lichte ontvlambaarheid, op de verpakking staan. Inmiddels heeft men ingestemd om het residu E45 te markeren met een waarschuwing van lichte ontvlambaarheid, op de verpakkingen.

Dodelijke incidenten

Slechts zes brandweerkorpsen in Engeland, hebben informatie verstrekt voor dit rapport. Hiervan waren er 37 dodelijke incidenten zeer gedetailleerd. 28 van de dodelijke incidenten, werden gemeld door de Londense brandweer.  Men vermoedt dat de omvang van het probleem veel groter is dan in eerste instantie wordt gedacht. Maar bij veel van de dodelijke incidenten, wordt de oorzaak niet altijd gemeld.

Darren Munro, Borough commandant voor Wandsworth Fire Station in Londen:

“Bij vier van de laatste zes dodelijke slachtoffers die ik persoonlijk heb bijgewoond, zou ik zeggen dat de verzachtende crème een direct verband had met de snelheid van de uitbreiding van het vuur. De paraffine crèmes zelf zijn niet gevaarlijk. Het wordt pas gevaarlijk als men het gaat mengen met andere factoren.”

Met dank aan Kim Yoors

I ♥ to have comments

avatar
  Subscribe  
Update