Over 4 maanden is het alweer zomervakantie. 

Waar gaan we deze keer naar toe? Gaan we naar het buitenland, of blijven we een keer in Nederland? We kijken altijd uit naar de zomer vakantie. Dan is het even geen stress, maar lekker eten, relaxen en nog zoveel meer.

Wij hebben onze vakantie vorig jaar al geboekt. Wij gaan weer terug naar Sicilië.

Palermo

Palermo is nergens zo anders dan in Europa. De oude stad staat vol van barokke paleizen en ze zijn rijk aan hun beelden. Gezinnen leven nog steeds op straat, net als in een scène uit een film van de jaren 50. Sommige straten zijn herbouwd na gebombardeerd te zijn door de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog.

Palermo: temperamentvol hart van Sicilië

Palermo is de grootste stad van het Italiaanse eiland Sicilië en tevens de hoofdstad van de gelijknamige autonome regio. Palermo is een drukke stad waar een kleine zevenhonderdduizend mensen wonen en werken. Deze hoeveelheid mensen zorgt ervoor dat Palermo op verschillende plekken druk en luidruchtig overkomt. Wie echter goed zoekt die vindt zeker nog wel een paar plekjes waar je nog wel van de heerlijke Siciliaanse sfeer kan proeven zonder overdonderd te worden door de drukte.

In deze stad staan verbazingwekkende gebouwen van de Norman koningen die Sicilië veroverde in 1072. Je moet zeker het Koninklijk Paleis gaan zien, het Palazzo dei Normanni op Piazza Indipendenza, waarvan het hoogtepunt de kapel van de Palts is, bedekt met zijn gouden mozaïeken van scènes uit de Bijbel. Meer intiem is de kerk van La Martorana in Piazza Bellini, met mozaïek figuren over de Romaanse bogen. Maar de top van de bezienswaardigheden buiten de stad is: de kathedraal van Monreale, nog geen 10 km ten zuiden van Palermo. De kathedraal  heeft prachtige plafonds en de muren zijn versierd door mozaiekers die hier uit Byzantium werden gebracht. Zij geven je een echt een gevoel van macht en het mysterie van middeleeuwse geloof.

Het centrum van Palermo voelt alsof je door een decor loopt. De straatjes hebben veelal barokke gevels, en de mensen die staan open voor het buitenleven. Je kan buiten dansen op oude pleinen en er is een grote drukte bij de zonsondergang.  La passeggiata is een Italiaanse traditie, waarbij men een rustige avondwandeling onderneemt. Als de avond valt en de harde zon centimeter voor centimeter van de kleine pleintjes verdwijnt, begint deze traditie. Vooral op de zondagavond flaneert men door de belangrijkste straten van de oude binnensteden, meestal in de voetgangersgebieden in het historische centrum. Straatmarkten zijn luidruchtig en worden gehouden op weekdagen, ‘s ochtends in Piazza Ballarò, Via Sant’Agostino en Piazza San Domenico.

10 km ten westen van de stad ligt een landtong net boven de zee met een weids uitzicht en prachtige Romeinse ruïnes. Solunto is de meeste-uitgegraven kant op het eiland, en het is mogelijk om in de hele stad te dwalen. Er is een binnenplaats met villa’s met geschilderde muren en mozaïekvloeren. Een markt met rijen van winkels, en de oude baden die daar staan geven nog steeds water. Generaties van de Feniciërs, Carthagers, Grieken en Romeinen hebben in deze geplaveide straten gelopen.

Lekker een dagje luieren op het strand. 

Van de stranden in de buurt van Palermo is die van Mondello het bekendste. Tijdens de vele zonnige dagen zoeken veel Palermitanen hier verkoeling. Daarnaast trekt het veel dagjesmensen, wat vaak voor lange files zorgt.

In het noordoosten vind je het strand van Cefalù. Een mooi breed goudkleurig strand aan helder water. Erg idyllisch, waardoor het strand populair is. Niet alleen bij toeristen, ook bij de plaatselijke bewoners. Dit strand is erg geschikt voor kinderen doordat er bijna geen branding is en, niet onbelangrijk , vanwege de meerdere speeltuintjes.

Eten en drinken in Palermo

Caffè Spinnato

De dag begint in Italië met een cappuccino aan de bar. En waar kun je dat beter bestellen dan in een van de meest bekende historische cafés van Palermo. Wie minder wil betalen drinkt z’n koffie even snel aan de bar, wie lekker uitgebreid de tijd wil nemen kan lekker zitten en een krantje erbij pakken.

Antico Chiosco

Zoek je een beetje verkoeling tijdens een dagje strand in Mondello? Probeer eens een typisch Siciliaanse granita, gelegen aan het dorpsplein. De traditionele smaken van dit waterijs in een glaasje zijn koffie en citroen. Liever roomijs? Neem dan een gelato con brioche, ijs op een broodje, een andere specialiteit van het eiland.

Pizzo & Pizzo

Of je nu voor een lekkere lunch, een uitgebreide borrel, of voor het diner komt; bij Pizzo & Pizzo in Palermo staan ze met een glimlach voor je klaar om je de specialiteiten van het eiland te laten proeven. De (gevulde) pasta wordt huisgemaakt en de wijnkaart is heerlijk uitgebreid.

Gigi Mangia

In dit familierestaurant kun je heerlijk en puur eten, zowel pasta als vis en vlees en voor een goede prijs. Gedurende de warme maanden van het jaar geniet je hier op het terras bovendien van een van de allerbeste ingrediënten van Sicilië: de zon.

Hotels in Palermo

Kijk een bij Booking.com. Daar hebben ze veel aanbiedingen staan, en bij bepaalde hotels hoef je pas in het hotel te betalen.

Je kan ook via Tix een vlucht en een hotel boeken. De tickets naar Palermo kosten bijna niks. Vanuit Amsterdam vlieg je ongeveer vier uur naar Palermo.

Of doe eens een vakantie op een Agriturismo

Vakantie op een agriturismo, boerderij, is geweldig!. Je viert vakantie tussen de wijngaarden of olijfgaarden, op het platteland. Je geniet van rust en ruimte en kijkt veelal uit op een idyllisch, uitgestrekt landschap.

Wij zitten, net als vorig jaar ook weer op onze Agriturismo. Dit is zo een relaxed oord. De pauwen en de ezels lopen er rond. ‘s Morgens vroeg hoor je de krekels fluiten. Verder hoor je niks, op de pauwen, de ezels en de hanen na.

Met dank aan mijn allerliefste Italiaantje, Fabrizio, die tevens ook mijn dansleraar is. Hij komt uit Palermo, en ik heb al veel geleerd over zijn stad.

Ik ben onder de indruk van Italie, al jaren, maar Palermo en Sicilië heb ik ook mijn aan verloren.

Mylittleperfectworld with 

I ♥ to have comments

avatar
  Subscribe  
Update